Wite Muonts 21
8621 DK Heeg
KVK 70152349
BTW NL217738941B01


• Openingstijden klantenservice
maandag t/m vrijdag van 18:00-20:00

• Wij zullen op werkdagen altijd binnen
24 uur reageren

• Een Whatsapp bericht sturen kan
24/7 (voorkeur)

Eiwitten

Wat zijn eiwitten?

Eiwitten zijn een macro voedingsstoffen die essentieel zijn voor het opbouwen van spiermassa. Het wordt vaak aangetroffen in dierlijke producten, hoewel het ook voorkomt in andere bronnen, zoals noten en peulvruchten.


Er zijn drie macronutriënten: eiwitten, vetten en koolhydraten. Macronutriënten leveren calorieën of energie. Het lichaam heeft grote hoeveelheden macronutriënten nodig om het leven te ondersteunen, vandaar de term ‘macro’, volgens het McKinley Health Center van de universiteit van Illinois. Elke gram eiwit bevat 4 calorieën. Eiwit maakt ongeveer 15 procent uit van het lichaamsgewicht van een persoon.

Chemisch gezien bestaat het eiwit uit aminozuren, dit zijn organische verbindingen gemaakt van koolstof, waterstof, stikstof, zuurstof of zwavel. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten, en eiwitten zijn de bouwstenen van spiermassa, volgens de National Institutes of Health.

Eiwitshakes zijn er in alle soorten en maten. Toch kunnen ze onderverdeeld worden in verschillende categorieën. De meest bekende categorieën zijn:



Zijn eiwitten gezond?

Twee recente onderzoeken lieten bijvoorbeeld zien dat verzadiging, of een vol gevoel na een maaltijd, verbeterde na het nuttigen van een snack met veel eiwitten. Een in 2014 gepubliceerd onderzoek in het tijdschrift Nutrition vergeleek middagshapjes met eiwitrijke yoghurt, vetrijke crackers en chocolade met veel vet. Van de vrouwen die aan de studie deelnamen, leidde het nuttigen van de yoghurt tot een grotere vermindering van de middaghonger ten opzichte van de chocolade. Deze vrouwen aten ook minder tijdens het avondeten in vergelijking met de vrouwen die snackden op crackers en chocolade.


Een vergelijkbaar onderzoek dat in 2015 in het Journal of Nutrition werd gepubliceerd, toonde aan dat adolescenten die high-protein-snacks in de namiddag gebruikten, verbeterde eetlust, verzadiging en voedingskwaliteit vertoonden. De tieners hadden ook verbeterde stemmingen en een betere cognitie.



Wat zijn goede bronnen van eiwitten?

Alle voedsel gemaakt van vlees, gevogelte, zeevruchten, bonen en erwten, eieren, verwerkte sojaproducten, noten en zaden worden volgens de USDA beschouwd als onderdeel van de eiwitgroep. De meeste mensen eten genoeg voedsel in deze groep, maar ze moeten magerdere en meer gevarieerde selecties kiezen.


Naast dierlijke bronnen zijn er verschillende alternatieve bronnen van eiwitten, waaronder soja, hennep en wei. Crandall zei dat het allemaal goede opties zijn en het komt neer op persoonlijke voorkeur. Weiproteïne is bijvoorbeeld beter voor het opbouwen en regenereren van spiermassa, dus mensen die meer willen opbouwen of veel bewegen, hebben er misschien een voorkeur voor.

Wei-eiwit is een bijproduct van het kaasbereidingsproces en daarom niet veganistisch. Het wordt meestal gevonden in supplementen, zoals eiwitpoeders, volgens Medical News Today. Het wordt meestal gebruikt om spiermassa te bevorderen en wordt ook geassocieerd met gewichtsverlies, volgens een studie uit 2008 gepubliceerd in Nutrition & Metabolism. Er zijn 20 gram eiwit per schep wei-eiwit.

Hennep-eiwit komt van de hennepplant, die geen THC (het actieve ingrediënt in marihuana) heeft, volgens de North American Industrial Hemp Council. Hennep is beschikbaar als zaden, een poeder en melk. Er zijn 5,3 gram eiwit per eetlepel hennepzaad, ongeveer 5 gram per lepel henneppoeder en 5 gram per kopje.

Soja-eiwit is afkomstig van sojabonen en is verkrijgbaar in vele verschillende vormen, waaronder melk, tofu, verschillende vleesvervangers, meel, olie, tempeh, miso-noten en edamame, volgens het San Francisco Medical Center van de Universiteit van Californië. Crandall zei dat soja een goede bron van eiwitten is.

“Van soja is aangetoond dat het iets meer fyto-oestrogenen bevat van isoflavonen, wat echt helpt om antioxidanten te verhogen,” zei ze. “Maar veel mensen aarzelen om soja te doen vanwege een mythe die associeert met borstkanker. Maar die mythe is geminimaliseerd op basis van een groot aantal bewijzen die de werkelijke antikanker eigenschappen ondersteunen die soja heeft. “Ze wees naar een studie uit 2012, gepubliceerd door het American Institute for Cancer Research.

Om de maximale voordelen van soja te krijgen, adviseerde Crandall hele bronnen te eten, zoals edamame. Verwerkte vormen zoals tofu zijn de volgende beste optie, gevolgd door eiwitpoeders en -dranken.

Sluiten (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoeken

Hoofdmenu

Winkelmand

Je winkelmand is leeg.
Nu winkelen